Aanmelden nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Pilot VoorleesExpress: na-traject met de Boekfiets

Uit ervaring en onderzoek van Stichting VoorleesExpress  blijkt dat ouders na afloop van een voorleestraject van twintig weken voorlezen aan huis, extra ondersteuning nodig hebben om de taalontwikkeling en het leesplezier van hun kinderen blijvend te stimuleren. Stichting VoorleesExpress adviseert en stimuleert locaties die de VoorleesExpress regionaal uitvoeren, om met een na-traject in te zetten op een bredere gezinsaanpak en doorgaande lijn. 

Organisaties die de VoorleesExpress uitvoeren, worden uitgenodigd om mee te doen aan een pilot voor een na-traject met de Boekfiets. Door de tijdelijke Subsidieregeling Leesoffensief kunnen bibliotheken laagdrempelig en makkelijk instappen.

Adviezen van de VoorleesExpress voor een effectief na-traject:

  • Focus: maak de doelstelling voor een na-trajact niet breder. Houd de focus op het aanbieden van een stimulerende ‘talige’ thuisomgeving;
  • Zorg voor een vaste contactpersoon voor ouders die op de achtergrond aanwezig blijft;
  • Maak gebruik van de bestaande contacten, structuren en plekken waar ouders al komen, o.a. de peuteropvang, school, de bibliotheek en het consultatiebureau;
  • Breng ouders bij elkaar en laat ze hun ervaringen delen.

De Boekfiets

De Boekfiets is ontwikkeld door Stichting Aanzet. Door heel het land rijdt de Boekfiets uit naar verschillende plekken. Bij de Boekfiets kunnen kinderen en hun ouders/opvoeders samen met anderen luisteren naar mooie verhalen en spelletjes spelen.

Zowel de VoorleesExpress als de Boekfiets zetten in op het creëren van een taalrijke omgeving voor álle kinderen en dragen zo bij aan het voorkomen van laaggeletterdheid. Door krachten te bundelen kunnen zij nog effectiever werken aan deze gezamenlijke missie.

Voor ouders die laaggeletterd zijn en nog niet actief bezig zijn met de lees- en taalopvoeding, is het lastig om de omslag te maken naar een taalrijke thuisomgeving. De VoorleesExpress zorgt voor het aanbrengen van een voorleescultuur in de thuissituatie door de inzet van een vrijwillige voorlezer gedurende 20 weken. Door middel van een gerichte, gecombineerde inzet van de VoorleesExpress en een na-traject met de Boekfiets kunnen groepen ouders langdurig en laagdrempelig geprikkeld en geïnspireerd worden om thuis te blijven lezen en taalspelletjes te doen.

Pilot na-traject

Organisaties die de VoorleesExpress uitvoeren, worden uitgenodigd om mee te doen aan een pilot voor een na-traject waarbij zij, naast de VoorleesExpress, ook de Boekfiets gaan uitvoeren in de eigen regio. Zij zetten de Boekfiets gericht in bij kinderen en ouders die hebben deelgenomen aan de VoorleesExpress. Met de pilotlocaties vormen we een leerkring waarin we kennis en ervaring delen en samen experimenteren en pionieren om tot de beste aanpak te komen.

Tijdelijk kunnen locaties die de VoorleesExpress uitvoeren subsidie aanvragen voor de Boekfiets bij het VSBfonds en/of de KB. Je vindt meer informatie in het projectplan dat de VoorleesExpress en de Boekfiets hebben opgesteld.

Ben je geïnteresseerd om mee te doen? Meld je aan voor 18 januari 2021 bij Eva Thier van Stichting Aanzet via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Boekfiets-elementen7.png
Boekfiets-elementen7.png