Boekfiets café online!

Op donderdagmorgen 12 november verzamelden zeventien regio-uitvoerders van de Boekfiets zich via Teams voor het eerste Boekfiets café. Vanwege de coronamaatregelen kon de geplande bijeenkomst in Vlaardingen helaas niet doorgaan. Projectleider Roel Pothoven en coördinator Eva Thier hadden veel leuke nieuwtjes om te delen. Zij wilden graag ervaringen uitwisselen met de regio-uitvoerders van de Boekfiets. Daarom werd het eerste Boekfiets café online georganiseerd.

De Boekfiets werd in januari 2019 door Stichting Aanzet gelanceerd in Vlaardingen. De landelijke uitrol is in volle gang. Inmiddels rijdt de Boekfiets ook in Zoetermeer, Gouda, Schiedam en in de provincie Zeeland in de regio’s Oosterschelde,  Zeeuws-Vlaardingen en Walcheren. Hoog tijd voor een gezamenlijke terugblik en een vooruitblik naar nieuwe ontwikkelingen in 2021.

Boekfiets nieuwtjes

Na een kort voorstelrondje van alle deelnemers, deelde Roel vol enthousiasme de leuke Boekfiets nieuwtjes:

  • LEUK: Schiedam heeft sinds oktober een eigen Boekfiets!
  • HANDIG: De website Boekfiets.nl heeft een nieuwe agenda-functionaliteit: geplande Boekfietsritten kun je met een linkje (copy/paste) in je eigen agenda zetten. Handig voor de Boekfietsers!
  • TIP: Alle Boekfiets Bewegingsversjes zijn te vinden op de webpagina ‘voor thuis en in de klas’. Tip: stuur vooraf een link van het bewegingsversje naar de pedagogisch medewerker of leerkracht van de groep die je bezoekt. Dan kunnen zij alvast met de kinderen oefenen. Dit zorgt voor herkenning en herhaling. Daar leren kinderen van!
  • IN ONTWIKKELING: de Boekfiets diertjes. Dit zijn vingerpoppetjes die kinderen krijgen als zij een volle Boekfiets spaarkaart hebben. Met de poppetjes kunnen kinderen meespelen met een verhaal. Wordt vervolgd!
  • NIEUW! ‘Coco kan het’ is het Prentenboek van het Jaar. Binnenkort ontvangen alle regio-uitvoerders een Boekfiets pakket met vertelplaten van het boek, een Coco knuffel, een voorleeskaart met instructie voor de Boekfietsers en… een link naar het nieuwe Boekfiets Bewegingsversje ‘Ik kan het’. Tip: Deel dit Boekfiets Bewegingsversje zoveel mogelijk. Kinderen kunnen alvast oefenen zodat zij tijdens de Nationale Voorleesdagen voluit kunnen meedoen.
  • MET TROTS presenteren we… de Boekfiets liedjes. Bij ieder Boekfiets Bewegingsversje wordt een vrolijk liedje opgenomen. De Boekfiets liedjes zijn begin 2021 te beluisteren via Spotify en YouTube. Zangeres Merel Moelker gaat de liedjes inzingen. De deelnemers aan het Boekfiets cafe krijgen een ‘sneak pre-listen’. Tip: Aan het begin van een Boekfiets sessie vraagt Roel aan een kind of een ouder om een dansbeweging te verzinnen op het Boekfiets lied. Alle kinderen en ouders doen mee. Dit is een leuke manier om het ijs te breken.
  • INTERESSANT: Binnenkort start een Boekfiets expertgroep met verdieping van het thema 'ouderbetrokkenheid'. Samen gaan zij nadenken over goede manieren om ouders te betrekken bij de Boekfietssessies en bij de taalstimulering van hun kind. Wil je deelnemen in deze expertgroep? Meld je aan bij Roel!

Tips & tricks

De regiomanagers zijn unaniem enthousiast over de Boekfiets. Helaas kunnen we dit jaar niet zo vaak uitrijden als we zouden willen voor Boekfietssessies met ouders en kinderen. Toch is binnen de coronamaatregelen nog veel mogelijk. De Boekfiets rijdt in alle regio’s regelmatig uit naar scholen en kinderopvang om voor te lezen aan kinderen.

Tip 1: Met een vlogcamera kun je een videoverslag van de Boekfietssessie maken, dat je deelt met ouders. Zo houd je ouders betrokken bij het verhaal en het liedje en kunnen zij er thuis over praten met hun kind. Let op: er rust auteursrecht op de vertelplaten en boeken. Je kunt dus geen filmbeelden van het voorlezen delen en/of op YouTube plaatsen.

Tip 2: Je kunt ouders stimuleren om thuis voor te lezen met de Digitale Voorleestas. Hier staan 26 prentenboeken, die ouders kunnen voorlezen. Je kunt inloggen met het lidmaatschapsnummer van de bibliotheek. Kinderen worden gratis lid van de bieb.

Tip 3: Met de Boekfiets willen we leesplezier brengen bij jonge kinderen en ouders inspireren om vaker zelf voor te lezen. Incidenteel kun je de doelgroep verbreden; bijvoorbeeld met een Boekfietssessie bij verstandelijk gehandicapten of ouderen. Als je hierbij ook jonge kinderen uitnodigt, ontstaat er een mooie wisselwerking. Boekfietsers doen brede ervaring op, je kunt vrijwilligers werven, je bereikt een ander maatschappelijk doel en je laat zien dat de Boekfiets overal komt.

Tip 4: In de coronatijd kunnen ouders buiten wél meedoen aan een Boekfietssessie. Als het lekker weer is, kun je op school of in de kinderopvang buiten op het speelplein voorlezen. Ouders mogen, op anderhalve meter afstand, meedoen. Of:  rijd uit naar een speeltuin voor een spontane Boekfietssessie. Daar zijn altijd jonge kinderen en ouders te vinden.

Tip 5: Vraag een lokale fietsenwinkel of boekenwinkel om ‘Vriend van de Boekfiets’ te worden. Steunen van de Boekfiets kan met een donatie, maar ook met een dienst in natura. Bijvoorbeeld: gratis banden plakken of incidenteel vervoer van de Boekfiets naar een andere locatie. Met de poster kan de betreffende winkel laten zien dat zij de Boekfiets een warm hart toedraagt. Dit zorgt voor meer lokale bekendheid.

Tip 6: Zorg dat je een lampje richt op het Kamishibai vertelkastje. In de donkere dagen voor kerst en/of in een locatie waar het licht niet optimaal is, kunnen alle kinderen de vertelplaten dan goed zien.

Met inspiratie en nieuwe ideeën sloten we het eerste online Boekfiets café af. Wordt vervolgd in 2021 met nóg meer deelnemers.

Boekfiets-elementen7.png
Boekfiets-elementen7.png