Aanmelden nieuwsbrief

De Boekfiets gaat rijden

De Boekfiets wordt op woensdag 23 januari, de start van de Nationale Voorleesdagen, gelanceerd en gaat vanaf dan rijden door Vlaardingen. ‘Praatjesmaker’ Jochem van Gelder en GTST actrice Stijn Fransen komen op 23 januari naar Vlaardingen om de Boekfiets te presenteren aan de kinderen en ouders van de Jenaplanschool. Burgemeester Annemiek Jetten is op donderdag 24 januari gastlezer bij de Boekfiets voor peuters en ouders in Kindcentrum Prins Willem Alexander. De Boekfiets rijdt vanaf 24 januari naar diverse locaties om voorleesplezier over te brengen aan kinderen en ouders.

 

Voorleesplezier

"Met De Boekfiets gaan we naar scholen, peuteropvang, kinderopvang, wijkcentra en speeltuinen om voor te lezen aan jonge kinderen en hun ouders. We lezen een boek voor, zingen een liedje, doen beweegspelletjes en gaan tekenen met kinderen en ouders." vertelt initiatiefnemer Eva Thier van Stichting Aanzet. "We willen het (voor)leesplezier op een nieuwe en leuke manier overbrengen aan jonge kinderen en hun ouders. Als je ergens plezier in hebt ga je het vaker doen en word je er goed in! Wanneer de taalontwikkeling van kinderen vroeg wordt gestimuleerd, vergroot dit hun kansen en mogelijkheden op een succesvolle start in het onderwijs.

Taalachterstand voorkomen

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. In Vlaardingen is dat ongeveer 16% van de bevolking. Als je niet goed kunt lezen en schrijven, heb je moeite met school, vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Dit maatschappelijke probleem willen we graag helpen aanpakken. Taal maakt je sterk! Leesplezier helpt mee aan een goede taalontwikkeling van kinderen; ouders spelen daarbij een belangrijke rol. Daarom hebben we de Boekfiets ontwikkeld."

Boekfietsers

Stichting Aanzet is op zoek naar vrijwilligers met een theatraal voorleestalent, die het leuk vinden om met de Boekfiets een dagdeel per week eropuit te gaan om voor te lezen aan kinderen en ouders. De Boekfietsers krijgen een training interactief voorlezen met de themapakketten en het ‘Kamishibai’ Japanse vertelkastje. Zij leren ook fietsen met de elektrische ondersteunde Boekfiets.

Landelijke uitrol

De Boekfiets gaat vanaf 23 januari 2019 rijden door Vlaardingen. Aan het boeken van de Boekfiets zijn voor scholen en organisaties geen kosten verbonden. De Boekfiets is mede mogelijk is gemaakt door de gemeente Vlaardingen, het Fonds Schiedam Vlaardingen, het VSB fonds en andere landelijke fondsen. Stichting Aanzet wil graag dat de Boekfiets in heel Nederland gaat rijden. Organisaties in het land die de Boekfiets ook in hun gemeente willen laten rijden, kunnen zich bij Stichting Aanzet melden.

Vriend van de Boekfiets

Lokale bedrijven en organisaties, gastlezers, sponsors en ambassadeurs kunnen ‘vriend’ worden van de Boekfiets. Zo zorgen we samen dat de Boekfiets blijft rijden zodat we het voorleesplezier aan veel kinderen en ouders kunnen overbrengen. Wil je de Boekfiets boeken, wil je je aanmelden als vrijwillig Boekfietser of wil je gastlezer, sponsor of ambassadeur worden van de Boekfiets? Ga dan naar www.boekfiets.nl en doe mee!

Help de Boekfiets vooruit!

De Boekfiets is geselecteerd voor de stemronde van de campagne Help Nederland Vooruit van ING. ING helpt initiatieven die Nederland sterker maken vooruit met een donatie. Van 21 januari tot en met 10 februari 2019 kun je je stem uitbrengen op de Boekfiets via de website www.helpnederlandvooruit.nl Hoe meer stemmen, hoe groter de donatie van ING. Help je mee?

Boekfiets-elementen7.png
Boekfiets-elementen7.png