Aanmelden nieuwsbrief

De Boekfiets rijdt naar Schiedam

Na een succesvolle introductie van de Boekfiets in Vlaardingen, gaat de Boekfiets het land in! Vanaf dinsdag 24 september rijdt de Boekfiets iedere dinsdagochtend naar de bibliotheek, locatie Singel 24 in Schiedam. De kleuters van OBS De Singel en hun ouders mogen iedere dinsdagochtend bij de Boekfiets luisteren en kijken naar een mooi verhaal.

Op dinsdagochtend 24 september vierden we de feestelijke start van de Boekfiets in Schiedam met een voorleesfeestje in de bibliotheek. Wethouder Patricia van Aaken las het eerste verhaal bij de Boekfiets in Schiedam voor. Alle kleuters van De Singel en hun ouders waren uitgenodigd om mee te doen. De ouders konden ook kennis te maken met deze bibliotheeklocatie. 

OBS De Singel en de bibliotheek willen op deze manier de taalontwikkeling van de kinderen stimuleren waardoor hun kansen op een succesvolle schoolloopbaan vergroot worden. De verhalen bij de Boekfiets sluiten aan op de thema’s in de klas. Een mooie samenwerking tussen OBS De Singel, de Bibliotheek Schiedam en Stichting Aanzet om voorleesplezier aan kinderen en ouders over te brengen. Deze activiteit zal bij gebleken succes in 2020 worden voortgezet.

Voorleesplezier

De Boekfiets is een speciaal ontwikkelde bakfiets gevuld met kinderboeken, spelmaterialen en een muziekinstallatie. De Boekfiets rijdt uit naar scholen, peuteropvang, wijkcentra, bibliotheken en speeltuinen om voor te lezen aan jonge kinderen en hun ouders. Er worden boeken voorgelezen, liedjes gezongen en ( beweeg)spelletjes gedaan met kinderen en ouders. Zo wordt het (voor)leesplezier op een nieuwe en leuke manier overgebracht aan jonge kinderen en hun ouders. Dit sluit goed aan bij de Bibliotheek op School die al enkele jaren door de Bibliotheek Schiedam wordt uitgerold op vrijwel alle Schiedamse scholen.

Taalachterstand voorkomen

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Als je moeite hebt met lezen en schrijven bestaat de kans dat je meer moeite heb op school en later minder snel een baan vindt. Daarnaast kun je problemen ervaren met gezond leven en met bijvoorbeeld je geldzaken. Taal maakt je sterk! Leesplezier helpt mee aan een goede taalontwikkeling en woordenschat van kinderen. Ouders spelen daarbij een belangrijke rol.

Vrijwilligers gezocht!

We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers voor de Boekfiets. Lijkt het je leuk om er met de Boekfiets op uit te gaan om voor te lezen aan kinderen en ouders? Meld je dan aan!

Boekfiets-elementen7.png
Boekfiets-elementen7.png